subota, 19. rujna 2015.

ČOKOLADNI MOUSSE

Meni do sad najbolji mousse,ako niste ljubitelj sirovih jaja,mousse možete pripremati i na bagna marii ( na pari ).



Sastojci:

300 g tamne čokolade
2 žlićice kakaa
8 jaja
100 g šećera
300 ml vrhnja za šlag
prstohvat soli


Ova količina je dovoljna za kalup promjera 26 cm.

Čokoladu i prstohvat soli otopiti na pari uz povremeno miješanje.
U međuvremenu odvojite bjelanjke od žutanjaka.
U žutanjke dodati šećer i miksati sve dok se šećer neotopi.
Miksati bjelanjke sa prstohvatom soli dok nepostanu čvrsti,u trećoj zdjeli miksati vrhnje dok nedobijete šlag.
Kada se čokolada otopila pažljivo je maknuti s pare,u zdjelu sa žutanjcima dodati kakao i sve 
izmiksati.Žutanjke dodati u šlag i opet malo miksati,zatim u tu mješavinu dodati otopljenu čokoladu i sve još malo miksati dok se smjesa nesjedini,na kraju lagano špatulom umiješajte bjelanjke.Mousse staviti na hlađenje u hladnjak minimum dva sata.























I za kraj jedna napomena ako se odlučite servirati mousse u čokoladne košarice ova doza je dovoljna za 12 košarica.Ja koristim silikonske kalupe za muffine koje premažem slojem čokolade i stavim ih 10-tak min u hladnjak,nakon toga ih premažite još jednom i stavite u hladnjak na 15-20 min.Za 12 košarica treba vam 300 g čokolade.Ukrasite po želji voćem i čokoladnim dekoracijama,maštu na volju.
Uživajte!