Super ukusna,mekana,prhka i sočna pita od domaćih breskvi i jabuka.
Sastojci za prhko tijesto:
- 250 g maslaca
- 500 g brašna
- 150 g šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 cijela jaja
- naribana korica jednog limuna
- žličica ruma
- prstohvat soli
Prvo pomiješate sve suhe sastojke,brašno,prašak za pecivo,sol,šećer i koricu limuna.
Zatim dodate maslac sobne temperature koji ste prethodno izrezali na listiće i pomiješate sa suhim sastojcima,mijesite dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
Na kraju dodate dva jaja i umijesite tijesto tako da dobijete glatko i jednolično tijesto,oblikujte ga u disk,omotajte folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Sastojci za nadjev:
- desetak malih breskvica ili 4-5 većih
- 4 srednje jabuke
- sok od pola limuna
- 50 g maslaca
- 50 g šećera
- žličica rakije od ruža ili rum,a može i liker po želji
- žličica ekstrakta vanilije
Izrežete voće na manje kockice,jabuke pokapate sokom od limuna.stavite maslac u dublju tavu i na srednju vatru da se lagano topi.dodate jabuke i 50 g šećera,pirjate oko 5 min,i na kraju dodate breskve,rakiju od ruža ili liker po želji i vaniliju i pirjate još 5 min,Sklonite tavu ili dublju posudu sa štednjaka i neka nadjev odstoji 5 min.
Za to vrijeme izvaljajte tijesto.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i razvaljajte ih prema obliku kalupa ( četvrtasti ili okrugli ) .
Prvi dio tijesta prebacite u kalup izbodite vilicom i stavite preko nadjev,zatim preko nadjeva prebacite i drugi dio tijesta,lagano ga utisnite uz rubove i po sredini zarežite na nekoliko mjesta.
Stavite peći 35-40 min u pećnicu koju ste prethodno ugrijali na 180 stupnjeva.
Uživajte !!!
Nema komentara:
Objavi komentar